Varför använda stödstrumpor?

Hälsofördelar kompressionsstrumpor/stödstrumpor

Kompressionsstrumpor är medicinskt framtagna strumpor som används för behandling, eller förebyggande av vissa sjukdomar eller störningar som åderbråck, ödem och blodproppar etc. Kompressionsstrumpor är så konstruerade att de stramar åt mest i vristen, med gradvis minskande tryck uppåt benen. Blodets återflöde sker genom venerna med hjälp av muskelpumparna i vadmusklerna. Under längre perioder av inaktivitet, ofta före, under och efter operation eller stillasittande, försämras blodets återflöde och risken för blodpropp ökar. Kompressionsstrumpor stimulerar vadmuskelpumpens arbete i benet, och ökar det venösa flödet och minskar därmed svullnad i vävnaderna. Trycket medför även att venernas diameter minskar vilket ökar flödeshastigheten. Som ett resultat ökas det arteriella trycket som hjälper blodflödet upp till hjärtat och mindre till fötterna.Kompressionsstrumpor är ett medicinskt hjälpmedel som alla bör använda.

 

 

SÅ FÅR DU FRISKA BEN

Benen är något som man verkligen ska ta väl hand om. Varje dag använder man dem både till att gå och sitta. Om benen inte fungerar ordentligt så kan man få rejäla problem. Dels kan man få komplikationer som blodpropp eller åderbråck. Men många lider också av svullna och ömma ben. Därför ska man ta sig tid att starta goda vanor som kan bidra till att man får friska ben. Resultatet blir inte bara friska ben, men även snygga sådana. Läs mer...

RESTLESS LEGS (RSL)

Ett ganska vanligt problem bland befolkningen är Restless legs syndrome, RLS, eller Willis-Ekbom disease som det också kallas. Man beräknar att det kanske till och med är så många som 10% av den vuxna befolkningen i landet som har det. Vissa har en lindrig form, medan andra har det så svårt att det påverkar livskvaliteten. Det huvudsakliga symptomet är att man har stickningar eller domningar djupt inne i benen. En del kallar det myror i benen, men det kan också vara ryckningar, stickningar eller smärtor. Om man rör på sig så brukar symptomen försvinna. En direkt konsekvens av RLS är att man får svårt att sova. Eftersom syndromet tar sig uttryck främst när man är i vila är det vanligt att det sätter igång när man lägger sig i sängen. Om man trots allt somnar så stör ryckningarna och smärtorna kroppen och man går inte in i djupsömn. Resultatet blir naturligtvis att man är konstant trött, vilket i sin tur gör vardagen mycket svår att handskas med. Även om det är vanligast att man har det i den undre delen av benet, så kan det också visa sig högre upp eller i armarna. Men det är inte bara när man ska sova som det kan vara en plåga med RLS. Eftersom symptomen uppkommer när man är i vila kan längre perioder med stillasittande vara svåra att handskas med. Läs mer...

ÅDERBRÅCK OCH ÅDERNÄT

En mycket vanlig åkomma är åderbråck och ådernät, och det drabbar främst kvinnor, även om män också kan få det. Hjärtat pumpar ständigt blod runt om i kroppen, och de blodådror som leder blodet tillbaka till hjärtat kallas för vener. De är som ett stort nätverk av ådror, alla sammanbundna med klaffar och gångar. Dessa klaffar är som en sorts ventil som regulerar blodflödet och gör att det håller en jämn fart. Läs mer...

 

CELLULITER

Celluliter är ett otyg som ingen tycker om. Det kallas också för apelsinhud eftersom det uppträder som små gropar i huden. Man får dem ofta på lår, höfter och där omkring, men det kan också uppträda på mage och bröst. Om man är överviktig så syns de mer, även om också smala personer kan få dem. Många kvinnor lägger ner stora pengar på krämer och behandlingar för att bli av med celluliter, speciellt när badsäsongen kommer igång. Man tycker inte det är snyggt med celluliter, även om det inte alls är farligt.
Man diskuterar något varför celluliter uppstår. Rent tekniskt så är det underhudsfettet som klumpar sig samman, det är därför man främst har det runt lår och rumpa där det också finns mer underhudsfett. När fettcellerna ökar i storlek så trycker de på kringliggande blod- och lymfkärl som då försvagas.
Läs mer...

GRAVIDITET

Att vara gravid är en alldeles speciell tid, som är full av känslor och förväntningar. Samtidigt kommer ofta en hel rad med olika fysiska besvär som verkligen kan vara störande. En del kan man förhindra eller göra någonting åt, utan att inkräkta på graviditeten. Faktum är att ju mer man tar hand om sig själv och sin kropp, desto bättre är det för det lilla livet. Att äta rätt och motionera är grundläggande, men sedan finns det en hel del man kan ta till för att kunna fungera och må bra under graviditeten. Läs mer...

EKONOMIKLASSSYNDROM (DVT)

Alla som har rest en längre sträcka med flygplan i ekonomi klass vet hur trångt det kan vara för benen och hur stel man blir efter ett par timmar. Vad som är ändå värre är att benen ofta svullnar upp och har man riktigt otur kan man råka ut för en blodpropp. Dessa bildas ofta först i benen, men kan lossna och ta sig upp till hjärta och lungor. Detta kan vara farligt så det är inte bara fråga om att man vill sitta bekvämt eller inte. Man kan dock göra flera saker själv för att både förhindra allvarligare konsekvenser, men också för att man faktiskt ska kunna sitta skönt och njuta av flygningen. Läs mer...

BLODPROPP

En blodpropp uppstår när blodet i ett blodkärl levras och bildar en propp. Denna i sin tur kan hindra blodet från att flöda fritt i blodkärlet. Proppen sitter fast på kärlets vägg och kan fortsätta att växa. Har man otur så lossnar den och fortsätter uppåt i kroppen, det kallas för emboli och kan bli riktigt allvarligt. Problemet är att vissa delar av blodkärlen är smalare än andra och proppen kan fastna och täppa till blodflödet helt och hållet här. Man ska därför vara uppmärksam och göra vad man kan för att undvika att en blodpropp, eller trombos, bildas till att börja med.
Läs mer...

VENÖS INSUFFICIENS

Dag och natt så pumpar hjärtat ut blod till de olika kroppsdelarna. När det utfört sitt arbete transporteras det tillbaka till hjärtat via venerna. Ibland uppstår det dock problem, venernas klaffar eller väggar blir slappa och trötta. Istället för att komma tillbaka till hjärtat så flödar blodet åt det andra hållet. Venös insufficiens innebär i korta ordalag att blodet inte kan transporteras tillbaka till hjärtat, utan istället samlas det vanligtvis i benen.
Läs mer...

LYMFÖDEM

Ödem består av en vätskesamling i kroppens vävnader som kan ha olika anledningar. Det finns tre former av ödem- lymfödem, lipödem och venöst ödem. Man kan inte bota dem helt och hållet, men det går att delvis förebygga eller behandla. Många som får det har haft det utan att veta om det under en längre tid, ibland ända från barndomen. Ofta är det en utlösande faktor som insektsbett, operation eller graviditet som gör att man utvecklar ödemet.
Läs mer...

FLEBIT

När venerna svullnar brukar man kalla det för flebit, om de ligger nära ytan. För mer djupgående vensvullnad och inflammation använder man uttrycket djup ventrombos. Den senare kan vara farlig, eftersom det kan bildas en blodpropp som sedan går vidare till resten av kroppen. Men det bästa är ändå att omedelbart gå till doktorn om man tror att man har någon form av flebit, så att man kan göra en större undersökning. Symptomen kan variera något, men vanligtvis så svullnar området runt venen och man kan se en viss rodnad. Det är ömt eller smärtfullt och många upplever en svidande och obehaglig känsla. En del kan till och med få lite feber.
Eftersom både djup trombos och flebit kan ha de samma symptomen ska man inte försöka bedöma själv vilken det är. Det finns flera olika orsaker till varför man kan få flebit, men ofta så är det ett problem med cirkulationen i benet. Har man åderbråck eller andra åkommor som hindrar blodet från att flöda fritt så är det lätt att utveckla flebit.
Läs mer...