Blogg

2017-03-15 00:00
Victoria Granström

 

 

Hur påverkas kroppen av att flyga?

De allra flesta har känt någon form av obehag vid både kortare och längre flygningar. Man blir konstigt trött och det händer också att benen svullnar upp. Allt detta är inte inbillning utan fysiska reaktioner på resan. Ibland kan det till och med leda till allvarliga konsekvenser. Men det finns mycket man kan göra för att må bättre, både före och under resan. För att kunna göra detta kan det vara bra att ta en titt på vad som egentligen händer i människokroppen när man ger sig upp i luften.

Att vi påverkas i vistelse i flygplan beror på att man befinner sig i en tryckkabin på en höjd över 2500 m över havet. Där uppe är både trycket och temperaturen helt annorlunda mot på marken, vilket leder till andra tryckförhållanden i kroppen med symtom från bihålor, öron, tänder, lungor, hjärta och magtarmkanalen. Har man en förkylning kan det vara bäst att ta näsdroppar innan avgång, för att öppna upp örongångarna. Det kan också hjälpa att gäspa eller svälja. Är man mycket förskyld ska man undvika att flyga.

Något annat som påverkas av tryckförändringarna är blodomloppet. Stillasittande i kombination med uttorkning ökar risken för blodpropp. Inte bara passageraran utan även piloterna bör själva tänka på att sträcka på benen regelbundet. Det kan hjälpa att ställa sig upp lite då och då för att blodet ska få cirkulera ordentligt. Annars blir fötterna lätt svullna och man kan också få en blodpropp.

Många flygvärdinnor och piloter använder sig av stödstrumpor, de masserar benen helt lätt och gör att riskerna minskar avsevärt. Ett annat tips kan vara att ta Treo eller någon annan medicin som innehåller acetylsalicylsyra. Denna tunnar nämligen ut blodet och gör det lättare för det att cirkulera. Problem med blodproppar och cirkulation kan även orsakas av den torra luften inne i planet. Denna gör att man förlorar mycket vätska, vilket i sin tur gör blodet tjockare. Vare sig man är törstig eller inte bör man därför se till att dricka riktigt mycket under hela flygningen. Alkohol torkar också ut kroppen och bör drickas med måtta, om ens alls.

Huden blir också torrare, så innan en flygning kan det vara bra att smörja in sig med fuktbevarande kräm. Under längre flygningar kan man tänka på att ta med sig hudkräm/ansiktsspray för att hålla huden mjuk. Många får också ont i nacken eller ryggen på grund av att de sitter stilla så länge åt gången. Det kan hjälpa att ha ett extra stöd i ryggen av en special utfomad rygg kudde men glöm inte att även röra på dig ofta.

Flygvärdinnorna å andra sidan står upp och går en hel del, och ska helst vara snyggt klädda i skor med klack. I tillägg så skjuter de tunga vagnar och håller i tunga kaffekannor. Detta kan leda till förslitningsskador, speciellt som det ofta är trångt om plats och de inte kan röra sig på ett naturligt sätt. För att förebygga förslitningsskador är det viktigt med träning och att tänka på hur man arbetar ergonomiskt med kannor och vagnar samt öppning av tunga dörrar.

Magproblem under flygning är mycket besvärande –särskilt för de som arbetar ombord. Lufttrycket i kabinen minskar efter start och då expanderar luften i kabinen, detta gör att gaser i magen och i tunntarmen expanderas och leder till uppsvälld mage. Du kan få en lugnare flygmage genom att undvika snabbmat, korsblommiga grönsaker samt baljväxter innan och under flygning. Drick inte läsk ombord då bubblorna växer i storlek i luften som små ballonger som blir större.

Infektionsspridning ombord på flyg är inte större än på en bussar eller tåg. Flygplan har dessutom bättre ventilation och luftfiltrering än annan trafik. För varje passagerare passerar ca 7 liter luft per sekund. 50% av luften kommer utifrån och 50% förs ut där återluften går igenom ett HEPA filter som fångar in 99,7% av alla partiklar med bakterier och virus. Smittan får du i huvudsak av att ta i dörrhandtag eller sitta nära någon som är sjuk. Tvätta händerna ofta.

Kosmisk strålning och hur farligt det är går inte att säga i dagsläget , forskningen om strålning i samband med flyg är bristfällig och ibland motsägelsefull. Det har konstaterats att piloter har bättre hälsa och lever längre än andra yrkeskategorier men det kan också ha att göra med andra orsaker som tätare hälsokontroller mm. Det har däremot visat sig att kvinnliga flygresenärer/ flygvärdinnor har ökad risk att utveckla bröstcancer men det kan även ha att göra med överskridande av tidszoner vilket påverkar dygnsrytmen och det har en effekt på utvecklandet av tumörssjukdomar.

Det är alltså mycket som påverkar kroppen under en flygning. Med lite eftertanke och vissa förberedelser så kan man dock klara sig riktigt bra. Dricka mycket vatten, eller resorb och att gärna ha på sig stödstrumpor, reglera hur mycket alkohol man dricker och se till att ställa sig upp minst en gång i timmen. Se till att få sömn och inte stressa innan flygning.

Genom att följa dessa små riktlinjer så kommer riskerna att minska och komforten att öka. Flyg försiktigt och tänk på ditt välbefinnande. /Victoria

Victoria´s Stockings

2016-05-05 00:00
Victoria

Vem drömmer inte om släta och slanka ben. Men det finns en hel del skönhetstjuvar som ställer till hinder, såsom åderbråck, ådernät, celluliter, övervikt mm. Benen ska bära oss många mil genom livet därför behöver de god omvårdnad.

Träning är bra men för att benen ska se bra ut och vara friska behöver man en sund livsstil och ta hand om dem. Vi behöver en balanserad och varierad kost. Övervikt och förstoppning har en negativ inverkan på våra ben. Andra saker som påverkar vårt blodomlopp i venerna negativt är: vitaminbrist, fel fettvalk, för mycket nikotin och alcoholintag är ödesdigert för blodcirkulationen. Behandling av åderbråck och ådernät.

Det finns många behandlingsmöjligheter för att ta bort åderbråck. Idag finns det nya moderna metoder som effektivt avlägsnar åderbråck och ådernät. Man kan gå hem redan samma dag och det blir ytterst små märken som går bort efter bara 6-12 månader. De nya metoderna är mycket säkra och bygger på erfarenhet och vetenskap. -Endo venus laser, EVL (Man tar hjälp av en laserfiber som försluter venen från insidan). Virknålsteknik. Det är med hjälp av millimetersmå stickhål som man drar ut synliga ådror med ett litet instrument. Ultraljudsledd skuminjektion (används oftast vid komplicerade åderbråck) Det är viktigt att man efter dessa reparationer sedan förebygger ny uppkomst av åderbråck/nät. Detta gör man genom att använda stödstrumpor och leva sunt.

Celluliter Lymfmassage sätter fart på fettförbränningen vilket gör att fettcellerna minskar i storlek. Torrborsta huden alltid med rörelser mot hjärtat. När du duschar växla mellan varmt och kallt vatten det är mycket bra för blodcirkulationen. Drick mycket vatten det är bra för hela kroppen eftersom det transporterar slaggprodukter. Håll en bra stabil vikt och undvik att jojobanta- om huden utsätts för förändringar framträder celluliter tydligare. Om du röker är det bra om du slutar med det eftersom det försämrar blodcirkulationen.

Bästa och billigaste metoden mot celluliter är att motionera och äta sunt, utesluta socker och undvika att banta. Annars finns det massor av behandlingar mot celluliter. Den senaste tekniken heter-Velashape II och sägs minska fett och reducera celluliter. Behandlingen utförs genom ett infrarött ljus, radiovågor som går ner 2 cm i huden- detta ger ett vakuumsug med massage som gör huden jämnare. Detta bör upprepas en gång i veckan 4-6 veckor. Behandlingen tar ca 30-60 min.

Så får du slanka ben: Som jag sagt tidigare så är motion bra. Motionera minst 30 min om dagen. Den bästa motionen för benen är simning, cykelturer (spinning), löpning, promenader och dans. Lågintensiv träning ger slankare ben och explosiv träning som styrketräning ger större muskler och större ben. Små motionspass om dagen är bättre än ett hårt långt pass i veckan. Ta trapporna istället för hissen. Hitta alla chanser till extra motion.

Släta och bruna ben Det finns krämer som både täcker och ger färg på bara ben men som sedan går bort i duschen, ett alternativ om man ska på fest eller bara till vardags om vill gå i kort kjol och känna sig fin. Brun utan sol ger benen en fin färg och man känner sig extra fräsch. Se bara till att skrubba benen ordentligt när färgen börjar gå bort så det inte ser flammigt ut. Hör efter i skönhetsbutiker efter krämer som är uppstramande och lämpade mot celluliter. Även om dessa inte tar bort celluliter så känns det skönt när benen känns fastare och får rikligt med fukt.

Stödstrumpor är inte bara de hållbaraste strumpbyxorna de gör även underverk för dina ben. De har en masserande effekt på benen vilket gör att blodcirkulationen ökar och därmed minskar uppkomsten av oönskade ben besvär och fula ben. De motverkar och förebygger uppkomsten av fler åderbråck och ådernät. Att bära stödstrumpor varje dag är A och O för snyggare ben. Vill du inte ha hela strumpbyxor så är ett alternativ knästrumpor. Detta vill vi starkt rekommendera som ett av de viktigaste hjälpmedel till snyggare spiror! 

2016-05-01 16:45
Victoria

Så nu kanske du frågar dig- varfӧr ska jag anvӓnda stӧdstrumpor? Vad ӓr egentligen fӧrdelarna? Ja, jag kan berӓtta att det finns många fӧrdelar, några som du mӓrker med en gång medan andra är mer i fӧrebyggande syfte.

Till att bӧrja med ӓr stӧdstrumpor utformade fӧr att just stӧdja dina ben. Efter en lång dag med shopping, eller du kanske står på jobbet, så vill du bara gå hem och lӓgga upp benen. De ӓr ofta svullna, eller så kӓnns de tunga och trӧtta. Vad du verkligen skulle vilja ha ӓr att någon kommer och masserar de dӓr vaderna och gӧr så att du kӓnner dig levande igen. Detta ӓr vad stӧdstrumpor kan gӧra fӧr dig.

Genom att sӓtta på dig stӧdstrumporna redan på morgonen så har du ett extra lager med stӧd fӧr dina ben. De bidrar till att blodet cirkulerar fritt i benen, och du undviker dӓrmed det så kallade trӧtta-ben-syndromet. Så istӓllet fӧr att bli trӧtt och vara i behov av en massage så har du någon (eller något) som gӧr det fӧr dig hela dagen. Du kommer att mӓrka en klar skillnad mot de dagar du inte anvӓnder strumporna. Det samma gӓller fӧr långa perioder av stillasittande, som nӓr du flyger eller deltar i en konferens. Ibland får du en stark kӓnsla av att vilja stӓlla dig upp och gå omkring, och om du kan gӧra det så ӓr det bra. Men ibland ӓr det inte mӧjligt och då kan stӧdstrumpor gӧra en stor skillnad. En mjuk massage som hjӓlper blodet att cirkulera och hålla benen i form.

Faktum ӓr att blodcirkulatonen inte bara ӓr viktig fӧr att du ska kӓnna dig bra. Utan den kan du bli allvarligt sjuk, det finns till och med en risk fӧr att dӧ. Problemet kallas fӧr blodproppar, en liten ruskig sak som kan bildas i blodsystemet om det finns ett hinder. Dessa kan gӧra ont men de kan också lossna och bӧrja flyta runt i din kropp. Om de når hjӓrta eller lungor så kan de fӧrorsaka en hjӓrtattack eller andra allvarliga komplikationer. Med andra ord- gӧr vad du kan fӧr att undvika blodproppar!

Det ӓr alltså uppenbart att stӧdstrumpor ӓr bra fӧr dig. Du kommer att få en sundare blodcirkulation coh också må så mycket bӓttre.Vare sig du anvӓnder knӓstrumpor eller strumpbyxor kommer du att mӓrka en stor skillnad och ӓven vara sӓker på att du inte riskerar blodpropp. Inga fler trӧtta ben och drӧmmar om massage!